Kawa opanowała polska kuchnię. Mowa nie tylko o kolorze ścian i obić, ale potrawach z kawą w roli głównej. Są ich dziesiątki. Niezależnie od tego, czy lubisz aromatyczne espresso, czy delikatne cappuccino, kawa może być idealnym dodatkiem do dań. Znajduje zastosowanie nie tylko w deserach, ale również w sosach, marynatach oraz daniach mięsnych. Jej subtelna gorycz i głęboki aromat nadają potrawom niepowtarzalnego charakteru.
Kawa to ulubiony napój wielu osób na całym świecie, ale także składnik potraw, dzięki któremu otrzymują one nieoczekiwane smaki i aromaty. Dzięki swojej wszechstronności kawa może być używana zarówno w daniach słodkich, jak i słonych.
W kuchni znajduje zastosowanie nie tylko w deserach, ale również w sosach, marynatach oraz daniach mięsnych. Jej subtelna gorycz i intensywność aromatu mogą wzbogacić smak wielu potraw Do jakich dań pasuje kawa? Odpowiedzi na to pytanie udzieli ci food pairing, metoda kulinarna, która bazując na składzie chemicznym, pozwala zrozumieć, dlaczego niektóre składniki dobrze do siebie pasują, a inne wcale.
Podstawą metody jest przekonanie, że za odbiór dania przez konsumenta w 80 proc. odpowiada zapach. W konsekwencji produkty podobne do siebie pod względem zwartości substancji aromatycznych dobrze się ze sobą komponują. Dlatego restauracje na całym świecie odkrywają nowe smaki, które przyciągają tłumy. Sprawa nie dotyczy jednak wyłącznie kawy. Food pairing pozwala zastąpić ogórek arbuzem ze względu na obecność w nich tego samego składnika.
Połączenia smakowe
Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że obecność tych samych związków aromatycznych pozwoliła w minionych latach wypracować dobrze wszystkim znane przepisy, jak ryba z dodatkiem cytryny, czerwone wino z czerwonym mięsem i śliwkami, białe wino wytrawne z makaronem z borowikami, gruszka z serem pleśniowym, kaczka pieczona w jabłkach czy pomidor z mozarellą i bazylią.
Obecnie coraz częściej spotykamy w kuchniach potrawy, w których łączone są banan i pietruszka, ogórek i fiołek jadalny, ogórek i truskawka, czekolada i chili, czekolada i bazylia, kawa i czosnek, imbir i feta, marakuja i ostrygi, szparagi i wiśnie, mandarynki i tymianek czy sos sojowy i jajko na miękko. Prawda, ze zaskakujące?
Łącząc składniki, można wyrównać smak lub podkreślić go. Szczypta soli redukuje gorycz i balansuje słodycz, dzięki czemu możemy poprawić smak deseru czekoladowego. Kuchnię chińską wyróżnia równowaga smaków. Ta umiejętność stoi u podstaw potęgi smakowej receptur wypracowanych przez azjatyckich mistrzów kuchni w ciągu tysięcy lat.
Kuchnia kawowa pozwala eksperymentować z kawą. Niespodzianki gwarantowane!
Dobór ziaren do dań
Decydując o połączeniu kawy z innym składnikiem potrawy, pamiętajmy, że pierwszym krokiem w wyborze idealnych ziaren jest zrozumienie różnic między arabiką i robustą. Arabika jest subtelnym ziarnem z delikatniejszymi nutami, często owocowymi czy kwiatowymi. Tymczasem robusta ma mocniejszy smak i wyższą zawartość kofeiny. W wyborze nie kierujmy się własnymi upodobaniami, lecz oczekiwaniami wobec potrawy.
Na rynku dostępne są kawy afrykańskie z ich charakterystycznymi kwiatowo-cytrusowymi nutami lub łagodniejsze i słodsze kawy z Ameryki Środkowej. Warto zwrócić uwagę na stopień palenia ziaren: od jasnego przez średni aż do ciemnego. Każdy stopień palenia wyróżnia się innym zakresem smaków i aromatów.
Słodkie desery
Na bazie kawy można przygotować z powodzeniem słodkie desery, np. tiramisu, sernik cappuccino, affogato, kawowa panna cotta, dalogna coffee, brownie czy mus kawowy. Na sernika potrzebujemy 30 g mąki, 40 g kakao, 100 g cukru, 75 g masła i szczyptę soli (składniki na spód) oraz 1 kg twarogu drobno zmielonego, 150 g cukru, pięć jajek, 200 ml śmietanki 30 proc. oraz 100 ml espresso.
Na wstępie zmiksuj składniki na spód i wyłóż nimi dno tortownicy. Piecz przez kwadrans w temperaturze 180 st. C. Zmiksuj twaróg z cukrem, dodaj jajka, a następnie śmietankę i espresso. Wylej masę serową na podpieczony spód. Piecz sernik przez dziesięć minut w 180 st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz kolejne 50 minut. Na koniec 400 g kwaśnej śmietany zmieszaj z dwoma łyżkami cukru pudru i posmaruj nią wystudzony sernik.
Słone przekąski
Kawa w kuchni znajduje zastosowanie w daniach mięsnych. Jej subtelna gorycz i głęboki aromat mogą wzbogacić smak potraw, nadając im niepowtarzalny charakter. Kawa może być doskonałym składnikiem sosu do mięs, dodając mu głębokiego smaku i aromatu. Kawa pomaga również w nadaniu mięsu soczystości i delikatności.
Napar można wykorzystać do marynowania mięs przed grillowaniem, pieczeniem lub smażeniem. Jeśli cenisz niecodzienne połączenia smaków, jako danie obiadowe polecamy stek z wołowiny w kawowej marynacie lub kawałki wieprzowiny duszone w kawie podane z warzywami. Może cię zaskoczyć tradycyjny niedzielny rosół na różnych gatunkach mięs z aromatyczną kawą.
Zmysłowa degustacja
Kawa ma ok. tysiąc charakterystycznych aromatów, podczas gdy wino tylko 400. Dzięki połączeniu z różnymi potrawami można odkryć w niej ukryte smaki, które zapewnią ci zmysłową degustację. Profesjonalnie nazywa się to cuppingiem. Degustacja wymaga uważności i skupienia, aby móc docenić pełen potencjał kawy.
Selekcjonując przysmaki do kawy, można uatrakcyjnić proces degustacji. Wędzone mięsa oraz serowe przystawki świetnie współbrzmią z espresso. Tosty z masłem orzechowym i plasterkami banana są doskonałym wyborem podkreślającym mleczny wymiar kawy. Do cappuccino świetnie nadają się ciastka o aromacie solonego karmelu.